zondag 30 januari 2011

Ooglasermethoden

Surface ablation (behandelingen op het hoornvlies)
We spreken van behandelingen op het hoornvlies wanneer bij de correctie alleen het epitheel (zeg maar: opperhuidje) verwijderd wordt, waarna de vorm van het onderliggende stevige stroma bewerkt wordt. Het epitheel vernieuwd zich voortdurend waardoor het ontstane wondje binnen enkele dagen weer dichtgroeit.

Afhankelijk van hoe het epitheel verwijderd wordt, heeft de oppervlakkige laserbehandeling de naam van PRK, LASEK of Epi-Lasek.

De PRK was de eerste Excimerlaser behandelvorm uit de begin jaren 90. De belangrijkste nadelen waren het mogelijk optreden van meer of minder littekenvorming (Haze) en het ongemak voor de patiënt (pijnlijk, tranend,geïrriteerd oog voor 1 week en de langzame stabilisatie pas in de loop van maanden).


PRK ooglaserbehandeling
PRK staat voor ‘PhotoRefractive Keratectomy’. Bij deze techniek wordt de laserbehandeling uitgevoerd aan de oppervlakte van het hoornvlies. Het meest oppervlakkige laagje (epitheel) wordt eerst verwijderd en dan slijpt de laser het weefsel weg, nodig om de afwijking te corrigeren. Aan het einde van de ingreep is er dus een wond aan de oppervlakte van het oog, wat gedurende 2 à 3 dagen pijn veroorzaakt.

Pijnstillers zijn meestal nodig en vaak wordt een verbandlens aangebracht om
de pijn te verzachten. PRK kan voor sommige beroepen wenselijker zijn dan
bijvoorbeeld Lasik. Nadeel is dat het zicht pas stabiel is na verloop van een
aantal weken tot maanden. Kleine tot middelmatige bijziendheid, verziendheid
en astigmatisme kunnen met deze techniek behandeld worden.


LASEK
LASEK staat voor LASer Epithelial Keratomileusis. Bij deze techniek wordt het oppervlakkige laagje epitheelcellen van het hoornvlies zo voorzichtig mogelijk met behulp van alcohol losgemaakt onder vorm van een zeer dun flapje dat opgerold wordt en na de laserbehandeling terug op zijn plaats gebracht wordt.

EPILASEK
Dit is de jongste variant op PRK waarbij een regelmatige epitheliale flap vrij
wordt geschoven. Het voordeel is een betere kwaliteit van de epitheliale flap en
een zeer glad onderliggend corneavlak.


Wat nu? Lasik®, PRK, Lasek of Epilasek?
Het lijkt voor een leek bijna onbegonnen werk om door het bos de bomen nog te zien. Het voordeel om te kunnen beschikken over een hele waaier van technieken is dat de laserbehandelingstechniek kan aangepast worden naar de aard van refractieafwijking en het type oog. De oogartsen van MEC zullen hun ervaring gebruiken om in onderling overleg met de cliënt de meest passende techniek te kiezen en welke leidt tot een optimaal behandelings-resultaat. Om u zelf een beeld te kunnen vormen en de juiste vragen aan de oogarts te kunnen stellen zetten wij hieronder in het kort een aantal belangrijke zaken op een rij.

We spreken van een behandeling in het hoornvlies wanneer de correctie dieper in het hoornvlies plaats vindt doordat het epitheel met een dun laagje stroma (membraan van bowman) opzij wordt geklapt, als ware het een deurtje.

Het flapje (epitheel en membraan van bowman) wordt traditioneel gemaakt met een micokeratoom; zeg maar een klein gemotoriseerd kaasschaafje. (Bij MEC niet) Dit flapje wordt niet geheel los gesneden maar blijft met een scharniertje van het hoornvlies vast zitten.

Wanneer dit flapje is opengeklapt, kan het onderliggende stroma met de excimerlaser bewerkt worden. Hierna wordt het flapje teruggeklapt waardoor ook het epitheel weer op zijn plaats terugkomt. Alleen aan de rand van het flapje moet het epitheel weer terug groeien. Ten opzichte van de Surface Ablation vergt de LASIK® meer precisie hetgeen de LASIK® methode ingrijpender en lastiger maakt dan Surface Ablation.
De voordelen zijn gelegen in een veel snellere genezing en geen littekenvorming; nadeel is dat iedere extra handeling een complicatie kan opleveren en dat meer hoornvliesweefsel zijn oorspronkelijke structuur en stevigheid verliest. Inmiddels wordt getracht de voordelen van beide behandelingsvormen te bundelen door middel van, wat men noemt, Sub-Bowman Keratomileusis ofwel Thin-Flap Lasik®.

Echter, het is gebleken dat mechanische microkeratomen minder goed voorspelbaar een egaal dunne flap kunnen creeren. Voor het maken van een dergelijke flap gebruikt men in de betere klinieken de FemtoSecond laser.

Dit is een snijdende laser die, onafhankelijk van de vorm van het hoornvlies, nauwkeurig een reproduceerbaar dunne flap maakt waarbij de dikte in het centrum van de flap overeenkomt met die aan de rand (in tegenstelling tot de mechanische-microkeratoom flap).
Daarnaast biedt de FemtoSecond technologie nog een aantal voordelen. Zo betekent een egale flap dat de excimerlaser in het gehele gebied op dezelfde diepte de correctie aanbrengt. Dit is van belang omdat dieper in het hoornvlies de structuur en hydratatie anders is dan oppervlakkig. Een niet egale flap zorgt voor een “ scheef” excimerlaser gebied met andere reactie op de ooglaser waardoor er meer kans is op irregulariteit hetgeen het resultaat beïnvloedt.

Verder dat een flap gemaakt met een Femtosecond ooglaser weer vaster gaat zitten dan een gemaakt middels een mechanische microkeratoom, hetgeen de uiteindelijke stevigheid van het hoornvlies weer ten goede komt.
De overwegingen voor Surface of Lasik® liggen bij de cliënt meestal op het gebied van langzamer versus snellere genezing en meer of minder comfort en de prijs van de behandeling. De kosten met een Femtosecond laser zijn nu eenmaal hoger. Voor de behandelaar/kliniek liggen deze overwegingen meer op het gebied van investeringen (femtolaser 10x duurder dan mechanische microkeratoom), expertise, structuur van het hoornvlies, geografie (meer UVlicht geeft meer kans op Haze), beroep/hobby van cliënt en algemene conditie van cliënt.

Bron: laseroogchirurgie.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten