vrijdag 22 april 2011

Implantlenzen

ARTISAN® en ARTIFLEX® lenzen zijn implanteerbare lenzen die door een oogarts in het oog worden geplaatst voor de correctie van verziendheid, bijziendheid en/ of cilinder afwijkingen.

De firma AMO (Abbott Medical Optics) Netherlands BV uit Nieuwegein distribueert de Artisan en Artiflex lenzen onder eigen naam. Zij noemen ze de Verisyse én VeriFlex

Beide lenzen zijn zogenaamde PIOL’s (Phake Intra Oculaire Lenzen) Phake betekent dat de natuurlijke lens in het oog blijft. Dit in tegenstelling tot Intra oculaire lenzen (IOLs) die gebruikt worden voor staar. Bij staar wordt de natuurlijke - door staar aangetaste - lens uit het oog gehaald en vervangen door een IOL.


Geïmplanteerde lenzen hebben geen onderhoud nodig

De Artisan®/Artiflex® (dus ook: Verisyse en Veriflex) lenzen hebben geen onderhoud nodig en blijven in principe voor altijd in het oog zitten. Als er reden zijn om het lensje te vervangen dan kan dat, in de meeste gevallen zonder problemen.

De ARTISAN® en ARTIFLEX® lensjes bestaan uit een optiek gedeelte, met daaraan haptiekjes, klemmetjes waarmee de lens vastgezet kan worden op de iris het gekleurde deel van het oog.
De lensjes worden gemaakt van materiaal, dat volledig door het lichaam wordt geaccepteerd. Bij de ARTISAN® lens is dat hard plastic (PMMA) en bij de ARTIFLEX® lens is dat PMMA gecombineerd met flexibel siliconenmateriaal.



De lenzen voldoen aan strenge veiligheidskeuringen

De ARTISAN® lens wordt al 30 jaar geïmplanteerd en uit Europees als Amerikaans onderzoek blijkt dat de lens veilig en effectief is. In 2004 werd de Artisan lens toegelaten op de Amerikaanse markt. Het is de eerste lens in zijn soort die deze FDA approval kreeg.
De ARTIFLEX® lens is in 2005 op de markt gekomen. Het voordeel van deze lens is dat hij vouwbaar is en daardoor gevouwen het oog in kan. Hierdoor volstaat een kleiner sneetje, waardoor het genezingsproces sneller verloopt.

Bron: ooglasertrefpunt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten