dinsdag 1 februari 2011

LASIK informatie

Lasik is de afkorting van Laser Assisted in Situ Keratomileus. Na Kreta vond de techniek zijn weg via Izmir en Milaan naar de rest van Europa en Amerika.

De LASIK behandeling houdt in dat door middel van een microkeratoom of een femtosecond laser in het hoornvlies een dun flapje (tussen de 90 en 160 micron) gemaakt wordt wat aan één kant blijft vastzitten. Dit flapje wordt hierna opzij geklapt.

Een excimer laser corrigeert daaropvolgend de refractieafwijking van het oog door volgens een vooraf ingesteld patroon een laagje van het hoornvlies te verdampen.

Nadat het flapje is teruggeklapt gaat het herstel beginnen. Over het lasik flapje groeit in enkele dagen een nieuwe epitheellaag. Dit houdt het flapje in de toekomst op zijn plaats.

Een lasik behandeling is (volgens de consensus refractiechirurgie van het NGRC) geschikt voor:

Bijziendheid tot -10 D
Verziendheid tot +4,5 D
Astigmatisme tot 6 D (evt. in combinatie met bij- of verziendheid)
Geleidelijk aan vindt er binnen de ooglasercentra een verschuiving plaats. In plaats van lasik lijkt lasek of prk de meest geadviseerde behandelingsmethode te worden. Enkele klinieken bieden lasik al niet meer aan omdat men vindt dat er te veel behandelingsrisico's aan kleven en de kans op complicaties te groot is.

Bron: ooglasertrefpunt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten