dinsdag 1 februari 2011

Bijziendheid informatie

Het bijziende oog is meestal langer dan het normale oog of het hoornvlies is te bol, waardoor het licht teveel gebroken wordt. Bij bijziendheid worden de lichtstralen vóór het netvlies gebundeld.

Bijziende mensen zien zonder bril van dichtbij goed en van veraf slecht. Hoe sterker de bijziendheid, hoe korter de afstand waarop nog scherp kan worden gezien.


Bijziendheid wordt gecorrigeerd met minglazen. De glazen in de bril verkleinen het beeld; op het brilrecept staat een - teken voor de sterkte.



Wanneer de bijziendheid gecorrigeerd is met bril of lenzen, is tot 45 jaar het kijken op alle afstanden geen enkel probleem. De verte is weer scherp dank zij de correctie en dichtbij kan scherp gekeken worden door accommodatie.

Na 45 jaar wordt het accommoderen minder en zal naast de vertecorrectie een aparte leesbril nodig zijn voor dichtbij. Iemand met bijziendheid kan er na zijn 45-ste ook voor kiezen om tijdens het lezen de bril af te zetten. Door de vertebril af te zetten is de bijziendheid weer aanwezig en zal dichtbij scherp gezien worden. Zo kan men ondanks het verminderde accommodatievermogen een leesbril voorkomen.

Na een laserbehandeling is de bijziendheid definitief gecorrigeerd. Tot 45 jaar zal dit geen consequenties hebben. Veraf is scherp door de laserbehandeling en dichtbij is scherp door accommodatie. Na 45 jaar is de verte nog steeds scherp door de laserbehandeling, maar dichtbij is er geen mogelijkheid om een bril af te zetten (die is ten slotte niet meer nodig). Na een laserbehandeling moet na het 45e jaar dus een leesbril gebruikt worden voor dichtbij.

Bron: ooglasertrefpunt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten