dinsdag 1 februari 2011

Bijziendheid informatie

Het bijziende oog is meestal langer dan het normale oog of het hoornvlies is te bol, waardoor het licht teveel gebroken wordt. Bij bijziendheid worden de lichtstralen vóór het netvlies gebundeld.

Bijziende mensen zien zonder bril van dichtbij goed en van veraf slecht. Hoe sterker de bijziendheid, hoe korter de afstand waarop nog scherp kan worden gezien.


Bijziendheid wordt gecorrigeerd met minglazen. De glazen in de bril verkleinen het beeld; op het brilrecept staat een - teken voor de sterkte.



Wanneer de bijziendheid gecorrigeerd is met bril of lenzen, is tot 45 jaar het kijken op alle afstanden geen enkel probleem. De verte is weer scherp dank zij de correctie en dichtbij kan scherp gekeken worden door accommodatie.

Na 45 jaar wordt het accommoderen minder en zal naast de vertecorrectie een aparte leesbril nodig zijn voor dichtbij. Iemand met bijziendheid kan er na zijn 45-ste ook voor kiezen om tijdens het lezen de bril af te zetten. Door de vertebril af te zetten is de bijziendheid weer aanwezig en zal dichtbij scherp gezien worden. Zo kan men ondanks het verminderde accommodatievermogen een leesbril voorkomen.

Na een laserbehandeling is de bijziendheid definitief gecorrigeerd. Tot 45 jaar zal dit geen consequenties hebben. Veraf is scherp door de laserbehandeling en dichtbij is scherp door accommodatie. Na 45 jaar is de verte nog steeds scherp door de laserbehandeling, maar dichtbij is er geen mogelijkheid om een bril af te zetten (die is ten slotte niet meer nodig). Na een laserbehandeling moet na het 45e jaar dus een leesbril gebruikt worden voor dichtbij.

Bron: ooglasertrefpunt.nl

Epia-lasik informatie

Epi-lasik is een techniek die snel terrein wint in Nederland en Belgie. Niet zo verwonderlijk ook want deze behandelmethode wordt inmiddels gepropageerd als zou het het beste van de technieken lasek en lasik combineren



Bij de al langer bestaande Lasik techniek wordt in de dieper gelegen hoornvlieslagen gesneden. Dit gesneden flapje groeit echter niet meer volledig vast aan het onderliggende overgebleven hoornvlies. Bij Epi-lasik wordt ook een flapje gemaakt, echter dit flapje wordt niet gesneden maar losgetrild van de onderlaag d.m.v. een apparaatje dat een epi-keratoom heet. Het epikeratoom haalt ook alleen maar de meest oppervlakkige epitheellaag los en laat de diepere hoornvlieslagen met rust.



Na de laserbehandeling wordt het superdunne epitheelflapje van ca. 60/1000 millimeter weer teruggelegd. Hierna werkt het ca. 4 dagen als een levend verbandlaagje terwijl eronder een nieuwe epitheellaag groeit die – in tegenstelling tot lasik – wel vastgroeit.

Bij de Lasek techniek wordt de epitheellaag met alcohol losgeweekt. Hierdoor sterven de cellen in deze laag onmiddellijk af. Deze stervende cellen produceren zogenaamde cytokines. De reactie van het onderliggende hoornvlies kan zijn dat er ‘haze’ en regressie (terugkerende sterkte) optreedt.



Doordat het epitheellaagje bij epi-lasik niet met alcohol wordt losgemaakt maar met een epi-keratoom, blijven de cellen van dit laagje nog circa 4 dagen leven. Tegen de tijd dat deze cellen afsterven en cytokines produceren is over het onderliggende hoornvlies al een nieuwe epitheellaag gegroeid.



Een epi-lasik behandeling is (volgens de consensus refractiechirurgie van het NGRC) geschikt voor:

Bijziendheid tot -8 D
Verziendheid tot +4 D
Astigmatisme tot 6 D (ook in combinatie met bij- of verziendheid)

Bron: ooglasertrefpunt.nl

PRK informatie

PRK is de afkorting van Photo Refractieve Keratectomie. Deze behandeling is grotendeels vergelijkbaar met Lasek. Het enige verschil is dat bij Prk het met alcohol losgemaakte epitheel verwijderd wordt terwijl dit bij lasek na de excimer laserbehandeling teruggeschoven wordt.

Bron: ooglasertrefpunt.nl

LASIK informatie

Lasik is de afkorting van Laser Assisted in Situ Keratomileus. Na Kreta vond de techniek zijn weg via Izmir en Milaan naar de rest van Europa en Amerika.

De LASIK behandeling houdt in dat door middel van een microkeratoom of een femtosecond laser in het hoornvlies een dun flapje (tussen de 90 en 160 micron) gemaakt wordt wat aan één kant blijft vastzitten. Dit flapje wordt hierna opzij geklapt.

Een excimer laser corrigeert daaropvolgend de refractieafwijking van het oog door volgens een vooraf ingesteld patroon een laagje van het hoornvlies te verdampen.

Nadat het flapje is teruggeklapt gaat het herstel beginnen. Over het lasik flapje groeit in enkele dagen een nieuwe epitheellaag. Dit houdt het flapje in de toekomst op zijn plaats.

Een lasik behandeling is (volgens de consensus refractiechirurgie van het NGRC) geschikt voor:

Bijziendheid tot -10 D
Verziendheid tot +4,5 D
Astigmatisme tot 6 D (evt. in combinatie met bij- of verziendheid)
Geleidelijk aan vindt er binnen de ooglasercentra een verschuiving plaats. In plaats van lasik lijkt lasek of prk de meest geadviseerde behandelingsmethode te worden. Enkele klinieken bieden lasik al niet meer aan omdat men vindt dat er te veel behandelingsrisico's aan kleven en de kans op complicaties te groot is.

Bron: ooglasertrefpunt.nl

LASEK informatie

LASEK is de afkorting van Laser-Assisted Sub Epithelial Keratomileusis. Bij de LASEK methode wordt het meest oppervlakkige hoornvlieslaagje (epitheellaag) van ca. 50 micron dun losgeweekt met een alcoholoplossing, en hierna voorzichtig opgerold.

Een excimer laser corrigeert daaropvolgend de refractieafwijking van het oog door volgens een vooraf ingesteld patroon een laagje van het hoornvlies te verdampen.

Hierna wordt het vooraf opgerold epitheellaagje teruggerold. De wond onder het epitheellaagje groeit in ca. 3 dagen terug vanaf de rand. Om de eerste paar dagen na de lasek operatie het oog te beschermen wordt er een bandagelens (zachte lens) op het oog geplaatst.

Een lasek behandeling is (volgens de consensus refractiechirurgie van het NGRC) geschikt voor:

Bijziendheid tot -8 D
Verziendheid tot +4 D
Astigmatisme tot 6 D (evt. in combinatie met bij- of verziendheid)
In het begin na een lasek behandeling kan er sprake zijn van een geringe overcorrectie, waardoor het oog iets verziend (hyperoop) wordt. In de loop van de daaropvolgende weken neemt deze overcorrectie af en komt het oog na een paar maanden in de meeste gevallen uit op een sterkte tussen -1D en +1D.

De LASEK/PRK techniek werd de afgelopen jaren vooral uitgevoerd bij personen die een te dun hoornvlies hebben om een LASIK behandeling uit te voeren. Geleidelijk aan vindt er een verschuiving plaats: in plaats van LASIK lijkt LASEK of PRK de meest geadviseerde behandelingsmethode te worden. Enkele klinieken bieden LASIK al niet meer aan omdat men vindt dat er te veel behandelingsrisico's aan kleven en de kans op complicaties te groot is.

Bron: ooglasertrefpunt.nl

Eindelijk van mijn lenzen af!

Ik had aan beide ogen een cilinder afwijking van ongeveer 2.5,waardoor ik altijd last had van lensen die draaide, ik had geen goed zicht. Ik heb lang getwijfeld of ik mijn ogen zou laten laseren. Het zijn tenslotte toch je ogen. Nadat ik heel internet afgezocht had naar de juiste methode, las ik over de femto lasik het sprak me direct aan. Ik heb toen een mail gestuurd naar International vision centers voor meer informatie.

De volgende avond werd ik terug gebeld ze vond dat ze mijn vragen beter via de telefoon uit kon beantwoorden en het is persoonlijker als een mailtje. Ik vond dat erg attent en besloot een afspraak te maken of ik in aanmerking kwam voor femto lasik.

Ik werd vriendelijk ontvangen en alles werd goed uitgelegt ze namen echt de tijd voor je. Gelukkig kon ik prima behandeld worden met deze methode en was zeer geschikt voor mensen met een cilinder afwijking.

Door: Christel Niehsen
Bron: ooglasertrefpunt.nl

Voor het laseren moest ik naar Amsterdam, ook hebben ze voor mij daar een hotel geregeld. De dag dat ik gelaserd werd was ik wel een beetje nerveus, maar ik werd goed opgevangen en gerustgesteld. Nadat er nog wat controles gedaan werden was het dan zover.

Het viel me allemaal erg mee ik heb geen pijn gehad tijdens het laseren het was alleen een vervelend drukkend gevoel toen ze het flapje maakte.

Na een twintig minuten kon ik mijn ogen niet meer open houden,ze moesten gewoon dicht, net of je hele oog vol met zandkorrels zit dat is wel even afzien, maar na twee uur begon het steeds minder te worden en ik kon alles al zien zelfs de ondertiteling van de tv op de kamer.

De volgende morgen terug voor controle, helaas mijn linker oog had een infectie, maar met extra druppels helemaal overgegaan. Ik werd nog een keer extra gecontroleerd, vond ik wel goed want ik had er weinig last van en je wilt toch weten of het goed is.

Nu een half jaar later ben ik nog steeds heel tevreden. Ik heb inmiddels een zicht van meer dan 100% geweldig voor mij nooit geen lensen meer. Dit had ik veel eerder moeten doen.

Wat zijn de risico's en gevolgen van een ooglaserbehandeling?

Het is wel zo dat de technieken voor ogen laseren ver ontwikkeld zijn, maar niet elke techniek is hetzelfde. Het kan dan ook in sommige gevallen zijn dat er complicaties optreden bij het laten laseren van uw ogen, die artsen van te voren niet konden voorspellen. Hierbij kunt u denken aan een bepaalde reactie van de ogen op de behandeling. Dit komt omdat ieder oog anders reageerd, en dit maakt het dat er soms complicaties kunnen optreden. Denk hierbij aan; strooilichten, halo's en haze. Maar gelukkig zijn deze complicaties of klachten meestal na enkele maanden weer verdwenen, maar soms blijft er een klein restgedeelte over.


Dit kan zeer vervelend zijn, zeker wanneer je sterk afhankelijk bent van je zicht. Bij bepaalde zaken. Het is daarom altijd aan te raden, voordat u besluit om uw ogen te laten laseren, u zich goed laat inlichten over de behandeling en de mogelijke risico's.

Bron: ogen-laseren.net

Waarom ooglaseren?

Het mag duidelijk zijn dat het belangrijkste voordeel om uw ogen te laten laseren het gemak is wat hiermee gedient is. Soms moet het gewoon omdat het niet anders kan in verband met uw werk of sport, waarbij contactlenzen of een bril het onmogelijk maken. Ook kan het voorkomen dat bij het dragen van contactlensen soms irritatie ontstaat. Ook dit is een veelvoorkomende oorzaak dat mensen hun ogen laten laseren.

Bron: ogen-laseren.net